Uusia palveluita tarjolla – tutustu osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi

26.9.2019

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi on tehty päivityksiä. Uusina sisältöinä palveluvalikoimaan on lisätty sivut karttakuva- ja kyselypalveluille.

Kuvakaappaus paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön etusivulta

Kyselypalvelut-sivulle kootaan rajapintapalveluita, joiden kautta voi ladata Paikkatietoalustan aineistoja. Kyselypalvelut perustuvat WFS 3.0 -standardiin.

Ensimmäisenä saataville tuotu Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön tallennettuja rakennustietoja (Rakennukset WFS 3.0 beta). Kyseessä on ensimmäinen palvelu, josta on saatavilla Kansallisen maastotietokannan käsitemallin mukaisia kohteita. Palvelu on tällä hetkellä saatavilla beta-versiona testikäyttöön sellaisille käyttäjille, joilla on käyttöoikeus Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön.

Vektoritiiliä ja satelliittikuvia

Karttakuvapalvelut-sivulle kootaan rajapintapalveluita, jotka tuovat Paikkatietoalustan aineistoja katseltavaksi karttakuvina. Karttakuvapalvelut perustuvat WMS- tai WMTS-standardeihin.

Ensimmäisinä tarjolle on tuotu Maanmittauslaitoksen ylläpitämä vektoritiilien WMTS-palvelu sekä Kansallisen satelliittidatakeskuksen WMS-rajapinta satelliittikuvamosaiikeille, jonka kautta voit katsella S1sar-tutkamosaiikkeja ja S2ind-kuvaindeksimosaiikkeja. Satelliittikuvamosaiikkeja tuotetaan Paikkatietoalustan Satelliittikuva-osahankkeessa.

INSPIRE-metatietojen automaattinen validointi

Uutena ominaisuutena tarjoamme myös INSPIRE-metatietojen automaattista validointia. Kaikkien Paikkatietohakemistoon tallennettujen INSPIRE-direktiivin piiriin kuuluvien aineistojen metatiedot ajetaan joka yö automaattisesti validointipalvelun läpi. Raporttisivulta voi katsoa metatietojen validointiraportit, ilman, että validointipalvelua tarvitsisi itse käyttää.

Keväällä julkaistuihin palveluihin on tehty korjauksia ja päivityksiä: nimistön tietokorteissa paikannimihakua on parannettu ja korteissa näytettäviä tietoja täsmennetty. Myös metatietokorttien hakukonenäkyvyyttä on kehitetty.