Työkaluja yhteentoimivan paikkatiedon ekosysteemin rakentamiseen

24.4.2019

Paikkatietoalustan Tekninen alusta -osahanke vastaa Paikkatietoalustan teknisestä toteutuksesta. Tarkoitus on rakentaa yhteisiä työkaluja, jotka tukevat matkaa kohti yhteentoimivaa paikkatiedon ekosysteemiä. Webinaarissa 23.4. saatiin katsaus uusimpiin ja tuleviin palveluihin. 

Paikkatietoalustan beta-vaihe kehitys- ja koulutusympäristöineen julkaistiin syksyllä, ja nyt huhtikuussa se koki isoja uudistuksia. 

Tekninen alusta -osahankkeen vetäjä Jani Kylmäaho Maanmittauslaitoksesta kertoo, että palvelu on saanut uuden ilmeen ja saavutettavuutta on parannettu. Käyttöön on lisäksi otettu Suomi.fi-tunnistus. Jo aiemmin julkaistuista palveluista Laatuvahti ja Tallennuspalvelu on erotettu selkeämmin toisistaan ja niihin on lisätty käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Myös Tiedonyhdistämispalvelussa on tehty muutoksia. 

Kokonaan uusina palveluina valikoimaan on lisätty paikkatiedon tuottajille suunnatut Uudelleenohjauspalvelu ja INSPIRE-validointipalvelu.

Avoimia rajapintapalveluita

Paikkatietoalusta-hankkeen yhteydessä on rakennettu myös lukuisia erilaisia rajapintapalveluita, jotka toimivat tiedon välittäjinä ja helpottavat tiedon löytymistä. Yksi tällainen palvelu on esimerkiksi keväällä julkaistu geokoodauspalvelu.

Geokoodauspalvelu on rajapintapalvelu, jonka avulla pystyy paikantamaan rakennusten osoitteita, tienvarsiosoitteita, paikannimiä sekä kiinteistötunnuksia ja karttalehden tunnuksia. Palvelu toimii myös toisin päin: koordinaatin lähettämällä saa lähimmän paikannimen tai osoitteen. Rajapinta on beta-vaiheessa ja avoinna kaikille käyttäjille.

– Geokoodauspalvelu on Maanmittauslaitoksen palvelu, mutta se on rakennettu yhteistyössä Paikkatietoalusta-hankkeen, sen osahankkeiden ja muun muassa Tilastokeskuksen kanssa, Kylmäaho kertoo.

Myös Paikkatietoalustan koontitietokantaan tallennettuja uusia aineistoja aletaan tuoda vähitellen rajapintapalveluihin. 

– Ensimmäisenä ehti Maankäyttöpäätökset-osahanke Kuntapilotti-aineistonsa kanssa. Siellä on viidestä pilottikunnasta uuden käsitemallin mukaisia maankäyttöpäätösaineistoja, ja rajapintapalvelu tulee testattavaksi viimeistään toukokuun puolivälissä. Kyseessä on INSPIRE-määrittelyjen mukainen, avoin WFS 2.0 -rajapinta.

Toukokuun aikana on tarkoitus tuoda myös kuntien ja Maanmittauslaitoksen rakennustietoja saataville uuden WFS 3.0 -rajapinnan kautta. Rajapinta tulee olemaan ensimmäisessä vaiheessa käytettävissä vain Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön käyttöoikeuden haltijoille.

Syksyllä rajapintapalvelua on tarkoitus laajentaa myös muille teemoille, kuten osoitteille, hydrografialle sekä maastotiedoille.

– Nämä kaikki tullaan julkaisemaan uudella WFS 3.0 -standardin mukaisilla menettelyillä. Tiedostamme, että nykyisissä asiakasohjelmissa, kuten ArcGISissä tai QGISissa, ei välttämättä ole tälle rajapinnalle suoraa tukea, mutta uskomme, että se tulee yleistymään nopeasti. Tämä ratkaisu on ylipäänsä kehittäjälle helpompi ottaa käyttöön ja ymmärtää, kuin perinteiset paikkatietorajapinnat, Kylmäaho kertoo. 

Webinaarissa kuultiin lisää myös muista julkaistuista ja tulevista rajapintapalveluista ja katsottiin, millaisia toimintoja Paikkatietoalustan betaan on kesällä tulossa. 

Katso tallenne Paikkatietoalustan Youtubesta. Voit tutustua esitykseen myös PDF-muodossa.

  • Tutustu geokoodauspalveluun Maanmittauslaitoksen sivuilla  
  • Lisätietoa Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöstä ja ohjeet käyttöoikeuden hakemiseen: paikkatietoalusta.fi/tiedontuottajille
  • Tutustu kehitys- ja koulutusympäristön palveluihin osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi (Huom! Palveluun kirjautumisessa on vielä ongelmia, joita korjataan parhaillaan. Kerromme, kun palveluita pääsee kokeilemaan.)
  • Merkkaa kalenteriin kunnille suunnatut Skype-koulutukset, joissa käydään läpi Paikkatietoalustan palveluiden käyttöä ja käyttöönottoa