Paikkatietojen yhteiskäyttö hätätilanteessa auttaa tekemään nopeita päätöksiä

17.12.2018

Paikkatietoalusta-hanke on julkaissut uuden käyttötapausesimerkin, jonka avulla voi tutustua paikkatietoperustaiseen päätöksentekoon onnettomuustilanteessa.

Paikkatietoalustan uusi käyttötapausdemossa simuloidaan Hangon satamassa tapahtuvan onnettomuustilanteen hallintaa paikkatiedon avullaKumppanina käyttötapauksessa on Hangon satama. Satama-alueella on tärkeää, että onnettomuustilanteessa kaikilla alueella olevilla on mahdollisuus seurata onnettomuuden etenemistä ja toimia mahdollisimman tehokkaasti.

Paikkatietoja yhdistelevään tilannekuvasovellukseen voidaan kerätä erilaisia paikkatietoja – julkisia tai vain toimijan omassa hallussa olevia. Samaan sovellukseen alueella työskentelevät voivat lisätä tietoja alueella kulkiessaan omien mobiililaitteiden avulla, ja samoja tietoja voivat hyödyntää myös esimerkiksi pelastusviranomaiset. Paikkatietoalustan roolina on tuoda ajantasaiset julkiset tiedot käytettäväksi. 

– Tämä on kesällä satamassa sattuneeseen typpivuoto-onnettomuuteen teemallisesti pohjautuva, mutta kuvitteellinen demo. Teknologia ja mahdollisuudet paikkatietojen tehokäyttöön on tietysti olemassa. Haasteena on, että julkiset paikkatiedot eivät ole aina niin helposti saatavilla ja vietävissä näkymään, joka olisi onnettomuustilanteessa käytettävissä, kertoo Paikkatietoalustan hankepäällikkö Antti Jakobsson.

Demossa esitellään myös osoitteistamisen haasteita.

– Osoitehakusanalla Länsisatama kartalta löytyy viisi eri rakennusta. Jos onnettomuus sattuu yhdessä näistä kohteista, mihin ja miten pelastuslaitoksen autot ohjataan? Tällaisia tilanteita tulee vastaan ympäri Suomea, kun rakennusten sijainnit, kulkupisteet ja sisäänkäynnit eivät ole selvillä. Osoitteet-osahankkeessa taklaamme näitä haasteita, Jakobsson sanoo. 

Tutustu käyttötapausdemoon ja myös aikaisemmin julkaistuihin käyttötapauksiin osoitteessa tekninenalusta.paikkatietoalusta.fi/kayttotapausdemot. Käyttötapausdemon on tuottanut Paikkatietoalusta-hanke yhdessä Esri Finlandin kanssa ja demossa hyödynnetään Esrin alustaa. Tämän kaltaisia sisältöjä voidaan toteuttaa hyvin myös muiden palveluntuottajien alustojen avulla.