Näin käytät Suomigrammia – katso video 

27.11.2019

Suomigrammi on tilastotyökalu, joka luo tilastoja maastotiedosta ja visualisoi Suomeen liittyviä paikkatietoja. Katso videolta, mihin kaikkeen Suomigrammia voi hyödyntää.

Suomigrammia pilotoidaan Maanmittauslaitoksen maastotietokannan aineistolla. Mukana on tällä hetkellä 19 kohdeluokkaa.

Tiesitkö, että Suomen suopääkaupunki on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Utajärvi, jonka pinta-alasta puolet on suota? Sen sijaan vaikeakulkuisia, puuttomia soita on eniten Lapissa. 

Myös rakennuksia voi Suomigrammissa tutkia luokittain esimerkiksi käyttötarkoituksen mukaan. Missä kunnassa on eniten vaikkapa lomarakennuksia?

– Tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, että tämä perustuu Maastotietokannan luokitteluun, joka ei ole ehdottoman luotettava. Esimerkiksi Tilastokeskuksella on tarkempaa tietoa rakennusten luokittelusta ja niiden jakautumisesta eri kuntiin. Tässä visualisoidaan nimenomaan sitä tietoa, mitä Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta pitää sisällään. Kansallisen maastotietokannan kehityksen myötä on tulossa tarkempaa ja laadukkaampaa tietoa taustalle, kertoo Teemu Saloriutta Paikkatietoalusta-hankkeesta.

Nyt julkaistu versio on Suomigrammin ensimmäinen pilottiversio. Työkalua kehitetään ja palautetta idean toimivuudesta toivotaan. Voit jättää palautetta esimerkiksi Suomigrammi-sivun alalaidasta löytyvän palautelomakkeen kautta.

Tutustu Suomigrammiin: beta.paikkatietoalusta.fi/suomigrammi.